skip to Main Content
Det Var Sämre Förr

All reklam är (INTE) bra reklam

En gång i tiden hade kanske det gamla uttrycket en del sanning i sig. Men det var då min vän, en gång för länge sen. En härlig tid som inte stod still. Den förändrades. Till det bättre, tycker jag. Jo men visst, syns du inte så finns du inte. Men syns du på fel sätt så finns du nog snart inte längre heller.

Efter mer än 35 år i reklambranschen har jag fått en hel del erfarenhet. Och framför allt sett många och stora förändringar. Därmed inte sagt att jag vet exakt vart förändringarna tar oss framöver. Men jag vet att de kommer och i allt snabbare takt dessutom. Idag är det mottagarna som väljer. Och det är så innehållet i den nya reklamen måste fungera. Reklamen måste ha målgruppens ”tillåtelse” att få finnas. Den måste bli omtyckt och efterfrågad om den ska bli framgångsrik.

Som reklamskapare och kanalväljare är dags att tänka om. Reklamen har ju genom åren blivit expert på att tränga sig på, tjata, bryta av och överraska sina mottagare. Det kommer inte att funka i längden. Det blir som i personliga relationer. Den typen av människor undviker vi om vi kan välja. Visst, kreativa överraskningar som ger mig något är väl OK. Men inte det andra. Glöm det.

Men att göra rätt är lätt. Skapa reklam på mottagarens villkor. Reklam som målgruppen vill ha. Med innehåll som den har nytta av eller lär sig något av. Reklam som mottagarna tycker är är kul, cool eller känslosam.

Jaga inte kunderna med ”era” budskap. Skjut inte, varken prickskytte eller hagelbössa. I det nya kommunikationslandskapet kommer mottagarna lätt att kunna gömma sig om de vill. Ge dem vad de vill ha och har nytta av. Svårare är det inte.

 

 

 

Back To Top